学术讲座——Matthew Overstreet博士

【来源:兰州大学外国语学院 | 发布日期:2019-05-28 】     【选择字号:

应我院邀请,俄罗斯新经济学院助理教授,美国匹兹堡大学修辞与写作专业博士Matthew Overstreet来我校进行交流并做学术报告,欢迎感兴趣的师生参加。

报告题目:'Critical Thinking: What Is It and How Can We Teach It?'

报告人:Matthew Overstreet博士

报告时间:2019年5月31日(星期五)下午 2:30

报告地点:兰州大学城关校区东区明道楼一楼报告厅

报告摘要

Critical thinking is an important yet often ambiguous term. My presentation will examine some historical definitions of the term and discuss how writing can be used to promote critical thought. In short, I will argue that critical thinking is best understood as an intersubjective process of reflecting upon and reworking thought patterns. Language teachers can spur this activity by engaging in active dialogue with students. The principle of elaboration can guide such exchanges. By encouraging students to make claims, then elaborate upon those claims, teachers can help bring reasoning principles out into the open where they can be evaluated and reworked. This reworking, I will argue, is critical thinking in its most vital and valuable sense.To show the value of the elaboration approach to critical thinking, I will discuss my work with Chinese students and analyze some samples of student writing.Overall, I hope to show that teaching critical thinking in the language-learning classroom is not only possible, but quite simple.

报告人简介

Matthew Overstreet现为俄罗斯新经济学院(New Economic School)助理教授,主要从事数字媒体和学术英语写作教学。他学术经历、工作经历丰富,先后获得堪萨斯大学政治学学士学位、职业法律博士学位,伊利诺斯大学芝加哥分校英语硕士学位,匹兹堡大学修辞与写作博士学位;先后在上海外国语大学、中国农业大学、匹兹堡大学等中外高校从事学术英语写作、英语听说、数字媒体、商务与法律等方面的教学工作。他学术兴趣广泛,教学和研究涵盖英语写作、认知、数字媒体、实用主义哲学等,目前正在撰写一部威廉·詹姆斯与课堂写作教学的专著。

copyright © 2015 兰州大学外国语学院 All rights reserved 地址:甘肃省兰州市城关区东岗西路199号 邮编:730000
联系电话:0931-8912270 传真:0931—8912270